Vinåret 2021 kan beskrivas på olika sätt. Nyheter om kyla, frost och hagel var inte ovanliga, och vädret drabbade stora delar av vingårdarna i södra Europa. Det innebar att själva produktionen minskade ganska rejält, vilket innebar katastrof för många vinodlare. Det påverkade också kvaliteten, men absolut inte negativt – det blev snarare bara lite annorlunda.
Odlare av druvan cabernet sauvignon med ursprung från Bordeaux drabbades hårt 2021. Åtminstone i Europa, vilket gör framför allt de franska cabernet sauvignon-vinerna jämförelsevis exklusiva. Något som också märks i priserna. Den som gillar cabernet sauvignon kan dock glädjas att druvan odlades framgångsrikt i andra länder, som Australien, USA och Sydafrika. Titta på Vinotekets utbud om du vill jämföra och läsa om olika viner.
Positivt för svenska vinodlare
Sverige har aldrig varit nära toppaktörerna när det kommer till vintillverkning. Förutsättningarna är helt enkelt inte där. Vi har inte optimalt klimat och kulturen är lite ambivalent till om vi är ett öl- eller vinland.
Men, lite ironiskt nog, så räknas 2021 som det bästa svenska vinåret någonsin i många kretsar. När vinodlare gick i konkurs i Italien, Frankrike och Tyskland, blommade Sveriges egen vinodling ut. Det var (och är än i dag) framför allt kustnära områden som Gotland, Öland, Skåne, Västergötland, Södermanland och Blekinge som har ett klimat där odling av vindruvor är möjligt.
Kullabergs vingård, norr om Helsingborg, är en producent av vita viner som uppmärksammats internationellt av vinkännare och dryckesexperter. Arilds vingård är en annan svensk vintillverkare som fått bra betyg – du hittar dem dessutom på Vinotekets hemsida om du skulle vara intresserad!